Bamboekunstenaar Antoon Versteegde geniet zijn artistieke vrijheid vooral buiten de gevestigde instellingen en tentoonstellingsruimten, in de openbare ruimte die voor iedereen vrij toegankelijk is. Daar bedenkt hij levensgrote constructies, ontwerpt er tijdelijke installaties en bouwt ze vervolgens samen met de plaatselijke bevolking van ongekunsteld materiaal als bamboe en elastiek. De door hem ontwikkelde bouwtechniek 'bamboestiek' waarbij bamboestokken met elastiekjes aan elkaar worden geknoopt, is makkelijk aan te leren door iedereen die wil meedoen.


Spontane interactie vormt namelijk een wezenlijk onderdeel van de hele gebeurtenis. Doordat de kunstenaar een ruimtelijke avontuur organiseert wat hij samen met zijn toeschouwers beleeft wordt het publiek daadwerkelijk betrokken bij zijn kunstproject. Versteegde heeft inmiddels veel ervaring met interactieve bouwprojecten waarbij betrokkenen in korte tijd enthousiast raken en zo ook weer enig vertrouwen krijgen in de hedendaagse kunst.


Het uiteindelijke resultaat van deze samenwerking verschijnt slechts om weer te kunnen verdwijnen, om achteraf een emotioneel nabeeld te geven aan kunstenaar, participanten en kijkers. Terwijl het feitelijke kunstwerk al na een paar dagen, weken of maanden voorbij is, wordt de gezamenlijke belevenis gaandeweg toegevoegd aan het collectieve geheugen. Behalve de herinnering aan elkaar en het project resteren verschillende verhalen en foto's, zoals op deze website.


Bekijk hier een index met afbeeldingen.

Lees hier het laatste nieuws.

Dutch / English / French / German / Italian / Portuguese / Spanish  < - Choose your language !